Tonen på de sociale medier er blevet så grov, at trusler mod politikere og deres familie er blevet hverdag. Folketingspolitikerne Mai Mercado (K) og Jacob Mark (SF) har fået nok. De mener, at tonen på de sociale medier skal ændres.
Af Signe Emilie Willesen Smith, sews@ruc.dk
»Landsforræder« og »Jeg kan godt forstå, hvis nogen vil stikke en kniv i dig og din baby«.
Det er blot nogle af de tilsvininger og trusler, som folketingspolitikerne Jacob Mark (SF) og Mai Mercado (K) har modtaget på de sociale medier.
Mai Mercado (K) fik den grove tone at føle på egen krop, efter hun den 17. juni 2016 lavede en ny statusopdatering på sin Facebook profil i forbindelse med en af de utallige rydninger af Pusherstreet på Christiania. Her skrev hun:
»Findes der noget bedre end barsel med en nyfødt? Det skulle da lige være TV2 NEWS kørende i baggrunden, hvor politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania! I love it«.
Statusopdateringen skabte ramaskrig, og i kølvandet på opdateringen tikkede det ind med vrede og grove kommentarer fra brugere på Facebook til Mai Mercado (K).
»Du har gjort en del mennesker vrede på dig, du skal ikke føle dig for sikker på gaden med dit skrøbelige barn«, skrev en bruger, mens en anden vredt fulgte i samme spor.
»Du fortjener et syrebad, mens dine børn kigger på«.
Efterfølgende er flere af de vrede kommentarskrivere blevet idømt betingede og ubetingede fængselsstraffe for at skrive injurierende, truende og æreskrænkende.
Det er ikke kun borgernes tone, der er grov
Flere brugere skriver i forbindelse med debatten på Mai Mercados (K) Facebook tråd, at det ikke kun er de vrede kommentarskrivere, som går over grænsen, men at Mai Mercado (K) selv kaster provokerende brænde på et allerede ukontrolleret bål, når hun vælger at skrive om rydningen af Christiania på en så provokerende måde.
En skriver:
»Det er jo direkte provokerende, at du sådan fryder dig over det, og med sådan en post gnider salt i såret på folk, som oprigtigt er kede af dette. Jeg har godt fattet, at du ikke kan lide Pusherstreet, men det kunne gøres mere elegant og respektfuldt«.
En anden bruger er enig og skriver:
»Måske du skulle genoverveje din retorik? Du hylder at noget “gennemsmadres” og ber en anden i tråden om at fucke af….. Den form for retorik skaber mere had«.
Men selvom Mai Mercados statusopdatering har ført mange ubehagelige beskeder og trusler med sig, fortryder hun ikke, at hun skrev den.
»Jeg ville aldrig kunne glædes over, at nogen blev ’gennemsmadret’, men det handlede om nogle træskurer, og jeg brugte ordet, fordi nedrivningen simpelthen bare var mere omfattende end normalt«, siger hun.
Mai Mercado (K) understreger samtidig, at kommentarerne fra de vrede brugere ikke påvirker hendes holdning til Christiania eller hashhandel generelt, men at det har været ubehageligt at modtage så voldsomme trusler.
»Jeg er vant til at få grove svar, men jeg er ikke vant til dødstrusler, som jeg har fået denne gang,« siger hun.
Mai Mercado (K) har dog lært noget af debatten på hendes Facebook profil.
»Fremover vil jeg sige fra og simpelthen slette de grænseoverskridende kommentarer eller personer og selv begynde at anmelde truslerne, hvis diskussionerne løber af sporet,« siger hun.
Debatten på Mai Mercados (K) Facebook profil har dog også fået hende til at reflektere over sin brug af sociale medier generelt. Hun fastslår, at en god tone på de sociale medier er vigtig for den demokratiske debat, og at hun derfor ligesom alle andre skal holde en ordentlig tone.
Jacob Mark (SF) er enig med Mai Mercado (K) i, at politikerne skal holde en sober tone på de sociale medier. Ifølge ham er det ikke kun de danske borgere, der har en grov tone på de sociale medier. Han synes også, at politikernes retorik kan være for hård.
»Tonen på de sociale medier er for grim, og det gælder også politikere fra både højre- og venstrefløjen«, siger han og fastslår, at han selv prøver at holde en god tone på de sociale medier.
»Til tider får jeg også racistiske kommentarer på mine private statusopdateringer, men jeg sletter den slags personer, og hvis beskeden er lige på grænsen, får de en advarsel netop for at bevare en saglig debat«, siger han.
Debattonen skal løftes og trusler skal meldes
Mange politikere modtager dagligt vrede beskeder og trusler, ligesom både Mai Mercado (K) og Jacob Mark (SF) har gjort. Mai Mercado (K) understreger dog alligevel vigtigheden i, at politikerne er til stede på de sociale medier, blandt andet fordi det er der, »de unge er«, og at der her er mulighed for at nå mange potentielle vælgere.
Jacob Mark (SF) er enig, men understreger at tonen i den demokratiske debat på de sociale medier trænger til et løft. Det kan ifølge ham gøres på forskellige måder.
»Borgerne skal blande sig i debatten, også selvom de er bange for at blive udstillet. Det er bedre at tage del i debatten end helt at melde sig ud af den, og hvis de så bliver truet, skal de melde det til politiet«, siger han.
Den unge folketingspolitiker foreslår også at indføre en validering via NemID, når man opretter en profil på sociale medier.
»Det vil gøre det væsentligt nemmere for politiet at finde ud af, hvem der skriver de grove kommentarer og måske mindske omfanget af trusler«, siger han.
Mai Mercado (K) mener dog ikke, at en NemID validering er den rigtige løsning.
»Facebook er en privat virksomhed, og man kan derfor ikke sætte en NemID validering på ved profiloprettelse«, siger hun.
Hun mener dog alligevel, at der skal gøres noget ved problemet.
»Størstedelen af de trusler, jeg har fået, er kommet fra falske profiler, men politiet har jo ikke ressourcer til at opspore hver enkelt af dem«, siger hun.
De to folketingspolitikere er dog enige om, at tonen på de sociale medier er for grov, og at brugerne skal anmelde trusler til politiet.
En decideret løsning på den grove tone på de sociale medier er dog ifølge politikerne ikke umiddelbart i sigte.