Det sidste svære valg: At erkende, jeg skal dø, har været stort for mig

Hvordan er det så at træffe valg i praksis? Vi er taget til Hovedbanen i København for at finde ud af, hvordan gennemsnitsdanskeren træffer de svære valg i livet.

Af Katja Gasiorowski og Anne-Marie Dynes Møller, katjaga@ruc.dk og amdm@ruc.dk

Når familielivet vægtes højest

Stine Rønning Arndt, 37 år, socialpædagog

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
Jeg har for nyligt valgt at sige mit gamle job op og fundet et nyt, hvor jeg arbejder mindre. Jeg ville gerne ud af det typiske otte til fire job og have et mere fleksibelt job, så jeg kunne få mere tid til min datter.

Hvordan traf du så valget?
Det hjalp, at jeg havde været væk fra arbejdspladsen i forbindelse med min barsel. Dét i sig selv gjorde, at valget var lettere at træffe. Det var med familien i baghovedet, men på bekostning af vores økonomi. Vi måtte flytte til en mindre bolig for at have råd til det. Det var en prioritering. I dag ved jeg, at det helt sikkert var det rigtige valg.


Der er mere i livet end arbejde

Flemming Boch, 64 år, snart nyudklækket pensionist

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
Jeg valgte for nylig, at det snart er tid til at gå på pension. Jeg er chefkonsulent hos HK, men jeg besluttede, at det var på tide, at jeg trak mig tilbage. Nu er valget truffet, så jeg stopper til sommer.

Hvordan traf du så valget?
Jeg mærkede efter inde i mig selv og tænkte over, hvor mange gode år jeg havde tilbage. Et arbejde er jo ikke hele livet. Der er også et liv efter, og det er kun dig selv, der kan tage det rigtige valg. Jeg er meget lettet, og det var det helt rigtige valg for mig.


En skillevej i uddannelsen

Johannes Grenbom 20 år, HA-Almen-studerende på CBS

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
“Mit sidste svære valg var, da jeg skulle tage stilling til, om jeg skulle på udveksling eller tage valgfag. For mange på mit studie var den åbenlyse mulighed at tage på udveksling på netop det semester, men der har jeg været lidt splittet. Jeg har næsten lige fået et godt arbejde og har endelig fået bolig i København, som jeg ikke kan leje ud til andre. Så der var det svært at træffe denne beslutning.”

Hvordan traf du så valget?
“Jeg har heller ikke truffet den endelige beslutning endnu, føler jeg. Men det skal være snart, at jeg finder ud af det. Jeg har ikke holdt sabbatår, så det det trækker lidt i mig, men jeg tror nu, at jeg ender med at vælge valgfag, for det er den nemme løsning for mig. Min mavefornemmelse siger, at det er en fin nok beslutning.”


Den sidste etape i livet

Ole Nielsen, 79 år, pensionist

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
“Det er svært fordi, det er noget med Jesus og Gud. Altså, at være religiøs eller ikke, og det er alvorligt. Jeg var bange for at dø, bange og ked af det, men nu synes jeg, at jeg har taget det rigtige valg. Dét at erkende, at jeg skal dø, har været stort for mig. Jeg har været panisk ved tanken, men nu synes jeg, at nærmest forventer det. Jeg er faktisk blevet mere nysgerrig end bange.”

Hvordan traf du så valget?
“Jeg tror mere, at det er accepteringen af, at vi alle skal dø. Vi har ikke noget valg, og det skal vi lære at erkende. Det har jeg gjort.”