Siden årtusindeskiftet har vi været vidner til en revolution af absolut fundamentale processer forbundet til den måde, vi mennesker lever, tænker, handler og oplever på.
En digital revolution, der dog ligesom de fleste andre revolutioner ikke har kommet alle verdens lande ligeligt til gode. Kun halvdelen af verdens befolkning har adgang til internettet, og 75% af brugerne bor i blot 20 lande – selvfølgelig de mest velhavende lande med den bedste infrastruktur.
Med internettet følger uanede muligheder for at kommunikere, handle, søge information og dele oplysninger, begivenheder og ikke mindst underholdning med hinanden. Og så har internettet også vist sig at have en demokratiserende effekt. Det kom eksempelvis til udtryk under det arabiske forår i slut 2010, hvor demonstranter organiserede sig online og delte deres regimers grusomme handlinger med resten af verden gennem sociale medier.
Men når internettet kan bruges i kampen for demokratiet, kan det vel også bruges til det direkte modsatte? Hvordan skal vi forholde os til fake news, masseovervågning og slettede mailkonti i Tibet-sagen?Lever vi i en digital drømmeverden, eller kan den vibrerende smartphone, de sociale medier, der aldrig glemmer, og syndfloden af data ende med at blive et mareridt, der skaber en hær af digitale junkier med manglende empatiske kompetencer?
I Metier #14 lader vi spørgsmålstegnet i semesterets tema åbne op for en debat omkring den allestedsnærværende digitalisering af vores liv – på godt og på ondt.
På Fokus kan du blandt andet blive klog på, hvordan virksomheder målretter markedsføring efter din smartphones GPS-signal eller høre en podcast om, hvordan et gensidigt swipe på dating-appen Tinder endte med Mads og Trines bryllup.
På Panorama kan du møde den unge palæstinenser Mühanned Qafesha, der bruger sociale medier som et aktivistisk redskab for at dokumentere den palæstinensiske side af konflikten med Israel, som han oplever den.
Og på Vores Verden kan du læse om, hvordan digitaliseringen af alle brancher også har haft indflydelse på journalistikken og journalisters tilgang til deres fag, hvilket gør det nærmest umuligt at vælge de sociale medier fra som journalist.
Rigtig god læselyst på vegne af redaktionen!
– Ida Zachrau Andersen & Julie Holst Ramsby, chefredaktører