Sociale medier skaber magt til palæstinenserne

Den digitale tidsalder, vi lever i, har givet palæstinensere et magtfuldt værktøj i deres daglige aktivisme imod den israelske besættelse. Den unge palæstinenser Mühanned Qafesha fortæller, hvordan sociale medier spiller en central rolle i kampen om at oplyse verden om, hvad der foregår i Palæstina hver dag

Af Nanna Wolff Salver, nwolffs@ruc.dk

På toppen af et bjerg i den sydlige by Hebron blafrer det palæstinensiske flag hos organisationen Youth Against Settlements, der kæmper imod de ulovlige israelske besættelser af palæstinensisk jord. 25-årige Mühanned Qafesha bruger det meste af sin tid i en hvidkalket bygning blandt oliventræerne. Her har han siden 2012 lavet aktivistisk arbejde for at vise verden ”det rigtige billede af besættelsen”.

”Jeg startede med at dokumentere en masse af besættelsen og skrive opdateringer om, hvad der skete. Jeg uploadede forskellige videoer på YouTube og lavede dokumentarfilmen ’Checkpoint 56’, der handler om situationen i Hebron, som er blevet vist i mange lande,” fortæller Mühanned Qafesha.

Mühanned Qafesha sidder i kø til at blive klippet hos den lokale barbershop i Hebron, hvilket giver plads til et Skype-opkald til Danmark. Han er lige hjemvendt efter en tur til Europa, hvor han holdt oplæg om situationen i Palæstina. Det internationale arbejde er nemlig et vigtigt led i aktivismen, da det først og fremmest handler om at oplyse og dokumentere palæstinensernes virkelighed.

”Sociale medier har påvirket palæstinensere og arbejdet hos Youth Against Settlements enormt meget. Vi kan nu vise det sande billede af besættelsen til verden uden at blive manipuleret eller præget af fake news. Så det har spredt palæstinensernes budskab til hele verden og hjulpet til at vise begrænsningerne af besættelsen, som de er,” siger Mühanned Qafesha.

Skype-forbindelsen hakker, imens Mühanned fortæller om sit aktivistiske arbejde. Han er ikke bare aktivist eller journalist. Han er palæstinenser, der insisterer på oplysning og frihed. Altid.

“Når du vil høre nyheder om Palæstina, logger du på Facebook eller Twitter. Aldrig CNN eller BBC. Det handler om magt til palæstinenserne,” fastslår han.

Det palæstinensiske flag, der viser, hvor organisationen Youth Against Settlements befinder sig. Foto: Nanna Wolff Salver.
Facebook åbner folkets øjne

For Mühanned Qafesha begyndte arbejdet som aktivist, da han havde et stort ønske om at oplyse sine internationale venner om den israelske besættelse af Palæstina, som præger hans hverdag. Her var Facebook det perfekte værktøj.

”Jeg begyndte at sende live på Facebook, når der skete en masse hændelser, som jeg syntes, mine internationale venner skulle oplyses omkring. Jeg havde selv oplevet at være i Europa uden at få nogle nyheder fra nogle sider af sagen, og jeg er palæstinenser, så tænk engang, hvad internationale, der ikke snakker arabisk, har adgang til. Det er vigtigt for mig at åbne folks øjne for, hvad der foregår,” siger Mühanned Qafesha.

“Efter sociale medier er blevet så populære, kan vi arbejde med det og sprede historierne direkte fra Palæstina. Vi var taberne, men nu vinder vi. Vi vinder folket”

Ud over at arbejde for Youth Against Settlements blev Mühanned Qafesha færdiguddannet journalist i 2017 og arbejder nu som sportsreporter på deltid. Men på sociale medier er han altid reporter for Palæstina og sender live, når der for eksempel er optøjer i gaderne efter Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som israelsk hovedstad.

”Alt er blevet nemmere, når du publicerer en nyhed. Det når ud til folk på et splitsekund, så alle ved, hvad der foregår. Det har det moderne liv hjulpet til at gøre,” fortæller Mühanned Qafesha.

Checkpoint i midten af byen Hebron, som man skal igennem for at komme op til Youth Against Settlements’ bygning. Foto: Nanna Wolff Salver.
Magtfuld aktivisme på tværs af tid og sted

I takt med udviklingen af internettet har aktivisme i Palæstina vokset sig stærkere, og der er ifølge Mühanned Qafesha stor forskel på i dag og år 2000 for eksempel. Han fortæller om tiden under den anden intifada, altså det andet omfattende palæstinensiske oprør mod de israelske magthavere.

”Dengang var der ingen sociale medier, så når der skete en masse ulykker i Palæstina, hørte ingen om det. På samme tid var alle store medier på Israels side, så Palæstina tabte mange kampe og blev portrætteret som terrorister. Men efter sociale medier er blevet så populære, kan vi arbejde med det og sprede historierne direkte fra Palæstina. Vi var taberne, men nu vinder vi. Vi vinder folket,” siger Mühanned Qafesha.

“Jeg tror, at sociale medier i fremtiden vil være det primære, og andre mediekanaler vil have mindre følgere og mindre magt”

Den magt, som aktivisme på de sociale medier skaber, er ikke kun gældende for Palæstina, fortæller han. Både i andre krisezoner som Syrien eller Egypten bliver sociale medier også symbol på frihed til folket. Også selvom det kan sætte aktivisterne i en faretruende position.

“Der er ingen forskel. Hvor end du er, så er der altid farer. I Syrien kan det være meget risikabelt. Du kan blive angrebet, arresteret eller dræbt, kun fordi du poster noget på Facebook,” siger Mühanned Qafesha.

Sociale medier er fremtiden

Hvad fremtiden bringer for Palæstina er altid usikker, selvom aktivismen vokser dag for dag. Men når det kommer til udviklingen af internettet, er Mühanned Qafesha ikke i tvivl.

“Palæstina er en kæmpe del af det (internettet, red.). Vi har mange eksperter på internettet og sociale medier, og det er en god ting. Palæstina kan drage mange fordele af denne udvikling,” siger Mühanned Qafesha.

Der er stolthed at spore i stemmen, for det betyder netop noget, at hver og én i Palæstina kan gribe sit kamera og dokumentere uretfærdighed og diskrimination i deres daglige liv. Det giver håb.

“Jeg tror, at sociale medier i fremtiden vil være det primære, og andre mediekanaler vil have færre følgere og mindre magt,” siger Mühanned Qafesha.

Hvis man spørger Mühanned, er tilliden til de etablerede medier altså ikke stor. Til gengæld er sociale medier symbolet på en fremtid fuld af aktivisme, modstand og mere magt til folket.

Mühanned Qafesha laver aktivistisk arbejde for organisationen Youth Against Settlements i Hebron, Palæstina. Foto: Privat.