Hvordan træffer vi de svære valg i livet?

Ifølge forsker Anders Dræby er det vigtigt at have sig selv med i beslutningen, inden man vælger sin vej i livet.

Af Katja Gasiorowski og Anne-Marie Dynes Møller, katjaga@ruc.dk og amdm@ruc.dk

»At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste livet.«

Sådan lyder et gammelt Søren Kierkegaard citat fra 1849. Selvom citatet efterhånden er mere end hundrede år gammelt og fra en anden tid, oplever vi i dag fortsat dilemmaet ved at skulle træffe de svære valg i livet. Nogle benytter en klassisk liste med en opdeling af “for og imod”, og andre følger en såkaldt mavefornemmelse.

Vi har talt med en række danskere og en forsker om de svære overvejelser man gennemgår, inden man tager et valg i livet. Hvad sker der egentlig inde i os mennesker, når vi skal til at træffe et stort valg, og hvordan gør vi?

Først stiller vi skarpt på, hvad forskningen kan forklare om menneskelige beslutningsprocesser. Hvad siger forskningen om, hvad der sker inde i os, når tankestrømmen eksploderer inden sengetid, og hvordan skal vi håndtere det? Det har vi spurgt forsker Anders Dræby om, der til daglig er ekstern lektor i pædagogisk filosofi på Aarhus Universitet, terapeut og coach.

Ydre parametre gør det svært at træffe valg

Anders Dræby mener, at mange har svært ved at træffe de rigtige beslutninger, fordi valget afgøres ud fra efter andres forventninger og samfundets normer:

»Generelt træffer vi valg og beslutninger ud fra det, vi har lært og er opdraget til. Vi tror, det er os selv, der træffer beslutningerne og har meninger, men langt hen ad vejen har vi egentlig bare overtaget en række holdninger, værdier og meninger. Det bliver de ydre parametre, der afgør vores valg og ikke os selv,« siger Anders Dræby.

Hav dig selv med i beslutningen

Ifølge Anders Dræby handler vores valg om at give tilværelsen mening, men hvis vi ikke har en indre kraft til at tage beslutninger, bliver det svært at vide, hvad der rigtigt og forkert. På samme måde mener Anders Dræby, at de største og sværeste valg altid handler om at finde sig selv:

»Det sværeste valg, vi mennesker kan træffe, er at vælge os selv. Det lyder banalt, men at stå ved sig selv er det allersværeste, fordi man skal bryde med en masse normer og værdier. Det er først i det øjeblik, man begynder at forholde sig til, hvem man egentlig er, at de store valg i livet forekommer, som egentlig hedder at vælge sig selv.«

Derfor mener Anders Dræby, at det er vigtigt altid at lade sig styre af det indre, når man træffer et valg.

»Jo mere man følger sig selv, jo bedre vil valgene være. Det handler om at lytte til sig selv, fordi alle vores sanser fortæller os jo egentlig, hvad der er det rigtige valg i situationen. Det gælder både, når vi vælger en uddannelse eller et job. Hvis valget kun baseres på de normer og værdier, der er i samfundet, lytter vi ikke til os selv,« siger Anders Dræby.

VOX-POP: Hvad var det sidste svære valg, du tog?

Hvordan er det så at træffe valg i praksis? Vi er taget til Hovedbanen i København for at finde ud af, hvordan gennemsnitsdanskeren træffer de svære valg i livet.

Når familielivet vægtes højest

Stine Rønning Arndt, 37 år, socialpædagog

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
Jeg har for nyligt valgt at sige mit gamle job op og fundet et nyt, hvor jeg arbejder mindre. Jeg ville gerne ud af det typiske otte til fire job og have et mere fleksibelt job, så jeg kunne få mere tid til min datter.

Hvordan traf du så valget?
Det hjalp, at jeg havde været væk fra arbejdspladsen i forbindelse med min barsel. Dét i sig selv gjorde, at valget var lettere at træffe. Det var med familien i baghovedet, men på bekostning af vores økonomi. Vi måtte flytte til en mindre bolig for at have råd til det. Det var en prioritering. I dag ved jeg, at det helt sikkert var det rigtige valg.

Man kan godt blive en god jurist med et 02 på eksamensbeviset

Kirstine Byrholdt, 22 år, jurastuderende på KU

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
Jeg tog et svært valg i forhold til min sidste eksamen, hvor jeg skulle vælge, om jeg skulle blanke min eksamen en gang til, eller om jeg lige ville bestå. Jeg vidste, at jeg ikke ville nå at læse ordentlig op, så det ville aldrig kunne blive til mere end 02.

Hvordan traf du så valget?
Uden den eksamen ville jeg ikke få min bachelor. Det hele ville skride lidt med uddannelsen, og jeg ville skulle bruge en masse tid på at søge dispensation for at komme ind på min kandidat. Men jeg føler, det var det rigtige valg for mig, selvom det ikke ser så godt ud på eksamensbeviset med et 02. Man kan jo godt blive en god jurist, selvom man får en dårlig karakter.

Der er mere i livet end arbejde

Flemming Boch, 64 år, snart nyudklækket pensionist

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
Jeg valgte for nylig, at det snart er tid til at gå på pension. Jeg er chefkonsulent hos HK, men jeg besluttede, at det var på tide, at jeg trak mig tilbage. Nu er valget truffet, så jeg stopper til sommer.

Hvordan traf du så valget?
Jeg mærkede efter inde i mig selv og tænkte over, hvor mange gode år jeg havde tilbage. Et arbejde er jo ikke hele livet. Der er også et liv efter, og det er kun dig selv, der kan tage det rigtige valg. Jeg er meget lettet, og det var det helt rigtige valg for mig.

En skillevej i uddannelsen

Johannes Grenbom 20 år, HA-Almen-studerende på CBS

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
“Mit sidste svære valg var, da jeg skulle tage stilling til, om jeg skulle på udveksling eller tage valgfag. For mange på mit studie var den åbenlyse mulighed at tage på udveksling på netop det semester, men der har jeg været lidt splittet. Jeg har næsten lige fået et godt arbejde og har endelig fået bolig i København, som jeg ikke kan leje ud til andre. Så der var det svært at træffe denne beslutning.”

Hvordan traf du så valget?
“Jeg har heller ikke truffet den endelige beslutning endnu, føler jeg. Men det skal være snart, at jeg finder ud af det. Jeg har ikke holdt sabbatår, så det det trækker lidt i mig, men jeg tror nu, at jeg ender med at vælge valgfag, for det er den nemme løsning for mig. Min mavefornemmelse siger, at det er en fin nok beslutning.”

Den sidste etape i livet

Ole Nielsen, 79 år, pensionist

Foto: Katja Gasiorowski

Hvad var det sidste svære valg, du tog?
“Det er svært fordi, det er noget med Jesus og Gud. Altså, at være religiøs eller ikke, og det er alvorligt. Jeg var bange for at dø, bange og ked af det, men nu synes jeg, at jeg har taget det rigtige valg. Dét at erkende, at jeg skal dø, har været stort for mig. Jeg har været panisk ved tanken, men nu synes jeg, at nærmest forventer det. Jeg er faktisk blevet mere nysgerrig end bange.”

Hvordan traf du så valget?
“Jeg tror mere, at det er accepteringen af, at vi alle skal dø. Vi har ikke noget valg, og det skal vi lære at erkende. Det har jeg gjort.”