TILMELD NYHEDSBREV

Unges krav ender i skilsmisse

For 24-årige Magnus Westergaard blev det hans unge alder, der fik ham hurtigt ind og ud af sit tidligere ægteskab. Det er nemlig især de danske unge, der bliver skilt. Og det skyldes urealistiske forventninger, lyder det fra psykolog.
 
Af Louise Egholm Burcharth, legholm@ruc.dk
 

»Vi var unge og havde ikke været sammen i særlig lang tid, da vi blev gift. Vi gjorde det på grund af forelskelsen. Det hele gik bare rigtig hurtigt,« fortæller Magnus Westergaard om sit tidligere ægteskab, der varede i to år.

 

Magnus Westergaards skilsmisse er langt fra et sjældent syn. I 2014 gik et rekordstort antal ægtepar fra hinanden, hvor i alt 19.435 blev skilt ifølge tal fra Danmarks Statistik. Det er 23 procent flere end det gennemsnitlige antal skilsmisser de sidste ti år. Her er det især de helt unge, som går fra hinanden, da dobbelt så mange af de 20-29-årige bliver skilt sammenlignet med resten af befolkningen.

 

Psykolog og afdelingsleder ved Center for Familieudvikling Mattias Stølen Due mærker igennem sit arbejde også de mange skilsmisser. Han ser, at mange par har en forventning om, at man vil være lige forelskede igennem hele parforholdet.

 

»Mange jagter kærligheden som en intens følelse, man skal opleve. Man kan derfor blive sårbar i parforholdet, for det er naivt at forestille sig, at lidenskaben bliver ved med samme styrke på sigt,« forklarer Mattias Stølen Due.

»

Vi var ikke gode nok til at kommunikere med hinanden på et tidligere tidspunkt, og så blev det på en eller anden måde lige pludselig for sent.

Magnus Westergaard

Især unge har urealistisk høje forventninger til parforholdet, hvilket spiller ind på, at så mange også går fra hinanden, oplever Mattias Stølen Due:

 

»Unge i dag er vokset op med flere penge, muligheder og frihed end tidligere, hvilket er godt. Dog kan alle disse muligheder også skabe urealistiske idealer om perfektion, lykke og lidenskab, der mindsker evnen til at udholde smerte og leve med det jævne i parforholdet.«

 

At kaste håndklædet i ringen

For Magnus Westergaard gik beslutningen om at blive gift hurtigt. Dét, der først var ment lidt i sjov, blev pludselig til virkelighed, da han gik på knæ og fik et ja.

 

»Først snakkede vi om at blive gift lidt for sjov. Så blev det noget, vi aftalte at gøre, og derefter friede jeg. Det var ikke noget, som vi havde lagt helt vildt meget værdi i,« fortæller Magnus Westergaard.

»

Jeg ser helt klart en tendens til, at folk overproblematiserer problemer og tolker dem som udtryk for, at noget er forkert i forholdet, hvor det jo er naturligt at have konflikter.

Mattias Stølen Due, psykolog og afdelingsleder ved
Center for Familieudvikling
 

Men da hverdagen indfandt sig hos det unge par, fik de ikke altid italesat de udfordringer, som de mødte.

 

»Vi var ikke gode nok til at kommunikere med hinanden på et tidligere tidspunkt, og så blev det på en eller anden måde lige pludselig for sent,« forklarer Magnus Westergaard.

 

Mange par har ifølge Mattias Stølen Due en tendens til på nogle forkerte præmisser at konkludere, at forholdet ikke fungerer og giver dermed hurtigt op på det.

 

»Folk kaster håndklædet i ringen, fordi tingene er rigtig svære, og så bliver løsningen at gå fra hinanden. Men jeg ser helt klart en tendens til, at folk overproblematiserer problemer og tolker dem som udtryk for, at noget er forkert i forholdet, hvor det jo er naturligt at have konflikter,« siger Mattias Stølen Due.

Stadig tro på ægteskabet

Selvom Magnus Westergaard allerede har et ægteskab bag sig, har det ikke ødelagt hans forestilling om, at lykke er muligt at opnå i parforholdet.

 

»Jeg tror godt, at man kan opnå et lykkeligt og langt parforhold, lige meget om man er gift eller kærester. Det er sådan set lige meget. Jeg tror godt, at man kan være sammen i lang tid,« siger han og tilføjer: »At blive gift var med til at booste, at vi tog det, vi havde sammen, seriøst, så andre omkring os også gjorde det.«

 

Dog oplevede han også voldsomme reaktioner fra omgivelserne på at skulle giftes, hvilket kom bag på ham.

 

»Jeg fik nogle ret kraftige reaktioner fra min omgangskreds. En af mine venner sagde, at dét var da fa’me dumt. Han syntes, at det var virkelig åndssvagt at blive gift så ung,« fortæller Magnus Westergaard.

Skilsmisser skal ikke dæmoniseres

Selvom Magnus Westergaards ægteskab heller ikke viste sig at holde, så skal man passe på med at dæmonisere de mange skilsmisser, siger Mattias Stølen Due. Ifølge ham havde folk det ikke nødvendigvis bedre for 50 år siden, hvor langt færre blev skilt.

»

Jeg fortryder ikke, at vi blev gift. Jeg tror ikke, at man kan sige, at vi var unge og dumme, for jeg tror, at vores grund til at blive gift var lige så oprigtig som alle mulige andres.

Magnus Westergaard

»Jeg tror, at der er mange par i dag, som har det meget bedre end for 50 år siden, fordi folk er blevet bedre til at tale om deres følelser og tanker. Så jeg vil bestemt ikke sige, at man har det meget dårligere i dag end tidligere, fordi folk bliver skilt oftere,« siger Mattias Stølen Due.

 

Alligevel tror han, at mange skilsmisser godt kunne undgås, hvis folk fik andre forventninger til og en større tålmodighed med parforholdet:

 

»Der er en del skilsmisser, som er ulykkelige. Hvis parrene havde fået hjælp på et tidligere tidspunkt, så var de lykkedes med at bevare det, som de drømmer om. For de fleste drømmer jo om at bevare parforholdet og kærligheden over tid.«

 

Der er ingen fortrydelse at spore hos Magnus Westergaard, selvom hans ægteskab endte i skilsmisse:

 

»Jeg fortryder ikke, at vi blev gift. Jeg tror ikke, at man kan sige, at vi var unge og dumme, for jeg tror, at vores grund til at blive gift var lige så oprigtig som alle mulige andres.«

© 2015 Metier, all rights reserved.