TILMELD NYHEDSBREV

#09: Der er et yndigt land

LEDER: Der er et yndigt land

 

… eller er der? Det spørger Metier #09 om.

 

Af Danmarks to nationalsange er ‘Der er et yndigt land’ den mest kendte og mest folkelige. Da Oehlenschläger i 1819 forfattede teksten til en fædrelandssangs-konkurrence (som han faktisk tabte), havde han næppe forestillet sig, at den her næsten 200 år efter skråles af tusinde af fodboldfans og bruges til både filmtitler og avisoverskrifter.

 

Guldalderdigteren havde nok heller ikke forudset, at hans elskede Danmark ville komme så meget under vælten. I den seneste tid har der været flere forhold, der har sat vores land til debat – både i Danmark og udenlands: Dansk Folkepartis store fremgang ved Folketingsvalget i juni, flygtningestrømmen, der har fået massiv mediedækning og medført polariserede politiske debatter, og 10-årsjubilæum for Muhammedkrisen, hvis konsekvenser vi stadig mærker i dag.

 

Med temaet ‘Der er et yndigt land’ som både konstatering og spørgsmål stiller Metier #09 skarpt på, hvor yndigt vores hædrede nationalstat egentlig er.

 

I Fokus kan du blandt andet læse svarene på: Hvorfor flager vi, og hvorfor gør vi ikke? Hvordan definerer vi ‘at være dansker’? Hvordan behandler vi vores psykisk syge medborgere, og hvad nu lige med den der tredje version af statsborgerskabsprøven?

 

I Panorama er blikket vendt ud mod den store verden uden for Danmark, og her kan du læse om Amerikas danske hovedstad i Californien, fædrelandskærligheden i Rusland, og hvordan en moské i København lukker hele verden ind og sikrer mangfoldighed.

 

I Vores Verden kan du læse om den danske medieverden: Denne gang er inspirationskilden Christian Jensen, der som chefredaktør på Information i høj grad har været med til at sætte fokus på flygtningekrisen. Makkerparret Adam og Noah giver deres bud på danskhed, og der bliver også sat spørgsmålstegn ved mediernes manglende kritiske tilgang til Danmarks øverste myndighed – nemlig kongehuset.

 

Det er således vores håb, at du kære læser, efter at have tygget dig igennem magasinet, er blevet klogere på, hvad Danmark er for et land. Er vi yndige?

 

Vi ønsker alle i og uden for Danmark: God læselyst!

 

På vegne af redaktionen,

Anna Hjortsø & Theis Lykkegaard

 

 

© 2015 Metier, all rights reserved.