TILMELD NYHEDSBREV
»Vi startede 40 elever i min folkeskole på min årgang. Kort efter vi var færdige med skolen, var vi kun seks tilbage på øen fra den årgang. Alle drenge vel og mærke,« fortæller Thomas Linddal Pedersen.
Thomas Linddal Pedersen er vokset op på Samsø. En ø fyldt med unge mænd, men meget få unge kvinder. Faktisk er Samsø det område i Kongeriget Danmark, der har flest mænd i aldersgruppen 20-29 år målt per indbygger. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2013 var hele 43 procent flere mænd end kvinder. Det har givet Samsø en knap så flatterende titel, nemlig en ”mandeghetto”.
»
Thomas Linddal Pedersen nikker genkendende, når han hører tallet. Det rammer meget godt, hvordan han oplevede ungdommen på øen, inden han flyttede væk i sit 21. leveår. »Der var ikke mange piger at hænge ud med. Stort set alle piger forlader Samsø efter folkeskolen, da Samsø ikke byder på de store uddannelsesmuligheder for det kvindelige køn. Vi har jo ikke et gymnasium her på Samsø. Så os der blev, hvis vi ville hænge ud med piger, så måtte det være folkeskolepiger. Og det gad vi selvfølgelig ikke,« forklarer Thomas Linddal Pedersen.
Dag og nat
21-årige Thomas Linddal Pedersen er ægte samsing. Født og opvokset på øen, der huser 3747 personer. Nærmere bestemt er han opvokset i Ballen. En lille og søvnig by, der dog vågner op om sommeren. Her strømmer turister ind med færgen til øen og den lille by for at nyde ø-livet, solen og havet. Med lange sommernætter og masser af eventyrlystne turister sker der pludselig noget på den lille kvindeforladte ø.
»Om sommeren vågner det hele ligesom op. Der kommer mange turister, og blandt dem er der mange piger. Mange fik kærester, der dog hurtigt forlod øen igen, da ferier jo slutter. Faktisk havde de fleste af os kærester væk fra øen. Ingen på vores alder ville jo frivilligt flytte til Samsø,« fortæller Thomas Linddal Pedersen.
Modsat de lyse og lune sommernætter var vinteren til gengæld mørk, kold og meget lang. Thomas Linddal Pedersen fremhæver dem som det hårdeste ved at bo på øen. Man kom ikke meget ud, og når man endelig kom ud, så man altid de samme mennesker. Derfor var den 21-årige samsing glad for internettets udvikling. Det gav nemlig muligheder, der rakte ud over Samsøs 114 kvadratkilometer.
»Vi brugte internettet meget til at møde piger. Der var jo kun få piger på øen, og dem kendte man i forvejen. Man kunne møde mange piger på nettet, men ofte når de fandt ud af, hvor man var fra, så mistede de interessen. Det er jo pisse svært at komme herud. Færgen sejler kun to-tre gange i døgnet,« forklarer Thomas Linddal Pedersen, der dog formåede at gøre det, der lignede det umulige.
Lokal succes
Thomas Linddal Pedersen fortæller ivrigt videre om den lokale pige, han sås med i en kort periode. »Jeg begyndte at se en pige i en periode, som faktisk boede på Samsø. Hun var dog ikke helt lokal, men en tilflytter. Vi sås og havde det godt, men selvom hun sås med mig, så modtog hun altid mange beskeder fra andre fyre på øen. Der er virkelig hård konkurrence om de få kvinder på øen, og det fik jeg at mærke der. Vi ses heller ikke mere,« forklarer Thomas Linddal Pedersen.
Ud og hjem igen
Thomas Linddal Pedersen besluttede at tage en elevplads i Netto. De lange arbejdsdage i supermarkedet og de samme ansigter, der hver dag viste sig, blev dog til sidst for meget for den unge samsing. Han besluttede, at nu skulle han væk. Væk inden hans økuller slog ham helt ud.
»Det blev til sidst for meget for mig. Det var de samme ansigter, jeg så dag efter dag. Jeg havde lyst til at møde nye mennesker. Og nye piger. Derfor besluttede jeg mig for at flytte. Væk fra Samsø. Jeg flyttede til Sjælland og bor nu i Roskilde. Balancen mellem by og natur er perfekt her, selvom jeg nogle gange savner naturen på Samsø. Men her er mange flere piger og en masse nye ansigter,« siger Thomas Linddal Pedersen.
Den unge samsing fortæller videre, at hans 19-årige lillesøster stadig bor på Samsø, hvor hun har fået et job i en lille lokal butik. Thomas Linddal Pedersen er heller ikke afvisende for en dag selv at vende hjem til øen.
»En dag langt ude i fremtiden ser jeg mig selv vende tilbage til Samsø. Men med en kone selvfølgelig,« slutter Thomas Linddal Pedersen af med et smil.
© 2015 Metier, all rights reserved.