TILMELD NYHEDSBREV

Metier guider:

Til et liv uden religiøse ceremonier

Fødsel, overgangen fra barn til voksen, valget af livspartner, døden – Gud har alle dage været tilstede, når mennesket har markeret livets store begivenheder. Men sådan behøver det ikke at være. Metier har taget fat i Humanistisk Samfund, og sammen guider vi dig til livets overgangsritualer – uden religion.

 

Nicoline Larsen, nicolla@ruc.dk

Navnefest

Der er intet krav om, at et barn skal døbes, og du behøver grundlæggende ikke at gøre andet, når du har født, end at registrerer dit barns navn inden for de første seks måneder. Her skal du blot bruge dit NemID. Men måske føler du behov for yderligere at markere, at du har født et barn, hvilket jo må siges, at være noget af en livsbegivenhed for både dig og barnet. Hvis du ikke ønsker, at Gud skal involveres, så kan du holde en navnefest. Det kan sagtens være en fest i haven, hvor I skåler og synger for lille Emma-Bjørk.

 

Men hvis du ønsker en mere højtidelig ceremoni, der minder mere om en dåb end en familiefest, så kan du også kontakte foreningen Humanistisk Samfund, der tilbyder ceremonier med mennesket i centrum i stedet for Gud. Ved ceremonien vil celebranten fra Humanistisk Samfund holde en personlig tale for barnet med udgangspunkt i et humanistisk grundsyn, og der kan synges sange, læses digte eller spilles musik efter dit valg. En ceremoni som denne får du for 4000 kroner.

 

Konfirmation

Ved konfirmationen siger du ja tak til mere af den kristne tro, som dine forældre gav dig ved dåben. Der findes variationer af konfirmationen i alle kulturer, og overordnet har de alle det til fælles, at de markerer den biologiske og sociale overgang fra barn til voksen. Desværre falder konfirmationen i en alder, hvor det kan være svært at sige nej til fællesskabets normer, fest og dyre gaver. Skulle du alligevel have mod på noget andet, så tilbyder Humanistisk Samfund ikke-religiøse konfirmationer.

To ikke-religiøse konfirmationshold foran Den Sorte Diamant i København i 2014.
 Foto: Privat

I stedet for at gå til præst, kan du gå til kursus i humanistisk etik og livssyn. Kurset afsluttes med en højtidelig ceremoni i Den Sorte Diamant i København eller Den Gamle By i Århus alt efter, hvor du bor. I følge Thorkild Svendsen, der er talsmand for Humanistisk Samfund, er den humanistiske konfirmation den ceremoni, de oplever størst interesse for. Over 100 unge har indtil videre valgt at markere overgangen til voksenlivet med et ’ja’ til humanismen i stedet for et ’ja’ til Gud.

Bryllup

Når du finder en person, som du ønsker at dele dit liv med og formere dig med, har du sikkert lyst til at fejre det. Men hvis du ikke føler, at en præst er den rette til at velsigne jer, så er der jo den gode gamle borgerlige vielse. Her er det borgmesteren eller en giftefogeden, der foretager vielsen – og det tager kun fem minutter. Den borgerlige vielse er så populær i dag, at 66 procent af alle vielser i 2012 foregik på rådhuset. Men hvis du drømmer om noget mere højtideligt end borgmesteren, så findes der også her andre muligheder. Da man for at få tilladelse til at foretage vielser i Danmark skal anerkende eksistensen af noget overnaturligt, kan Humanistisk Samfund ikke tilbyde vielser.

Foreningen Humanistisk Samfund blev stiftet i 2008, og har foretaget ceremonier siden 2009. Ifølge talsmand Thorkild Svendsen er formålet med at tilbyde humanistiske ceremonier, en anerkendelse af, at der er et alment menneskeligt behov for at markere store begivenheder i livet. Et behov, religion traditionelt har varetaget, men som de mener, at humanismen også er i stand til at varetage. Ideen bag er således at fokusere på mennesket selv, i stedet for på Gud, ved de store livsbegivenheder.

Du kan sagtens få et humanistisk bryllup, men for at ægteskabet skal være gyldigt, kræver det, at du og din partner forud for brylluppet har været et smut forbi rådhuset (eller du kan være heldig at bo i en kommune, hvor giftefogeden gerne vil komme ud i skoven og lave en ceremoni sammen med celebranten fra Humanistisk Samfund). Tidligere kunne du også blive viet på havet, men desværre meddelte justitsministeren i 1976, at en kaptajn på et dansk skib i ’rum sø’ ikke længere kunne vie de ombordværende.

 

Begravelse

Døden er en livsbegivenhed, der til alle tider og alle steder i verden er blevet markeret på den ene eller den anden måde. Så hvis du oplever at have behov for en ceremoni i forbindelse med, at du har mistet en, som du har kær, så er du meget menneskelig. Hvis du ikke mener, at kirken er det rette sted for ceremonien, da den afdøde ikke havde noget forhold til hverken Gud eller kirke, så fortvivl ikke. Hvis den afdøde ikke var medlem af folkekirken har man ikke ret til en præst og præsten kan nægte at medvirke ved begravelsen. Den afdøde kan dog stadig godt blive begravet på en kirkegård fx i uindviet jord, i en skov eller på havet (du skal selvfølgelig søge om lov på forhånd). Du har i virkeligheden mange muligheder – du må gerne lave din egen urne, og du må også godt grave den ned i haven, dog skal din grund være over 5000 kvadratmeter. Selve ceremonien kan du afholde selv, men du kan også få en af Humanistisk Samfunds celebranter til at holde en personlig ceremoni, hvor der synges fællessang i stedet for salmer, og talen fokuserer på det levede liv i stedet for livet i det hinsides.

 

Læs videre i sektionen Panorama om Den Danske Kirke i London, hvor de udeboende danskere samles om det at være dansk.

© 2014 Metier, all rights reserved.